Może sprzęgło lub sama skrzynia? Co było dokładnie wymieniane w samochodzie? Im więcej szczegółów podasz tym lepiej.
Serwer wydruku wifi i jego podłączenie...
Zwiń
X
-
Serwer wydruku wifi i jego podłączenie...
Mam nie mały problem do rozwiązania. Nigdy nie miałem potrzeby podłączać takiego urządzenia w trybie WiFi aż tu nagle szefostwo się domaga...
Sprawa jest taka:
- są 2 laptopy podłączane przez wifi do routera
- jest 1 komputer stacjonarny podłączany przez wifi do routera
- jest router wifi z kablówki Aster (firmy Thomson)
- są 2 drukarki laserowe HP (podłączenie USB)
- jest 1 "kombajn" laserowy mono HP (podłączenie USB)
- jest 1 skaner płaski Canon (podłączenie USB)
Trzeba tak zrobić, aby przez wifi dało drukować się i skanować na tych wszystkich urządzeniach.
Znalazłem tylko 1 takie urządzenie dostępne od ręki, D-Link DPR-2000
I pytanie jak to zrobić, żeby te 4 urządzenia powyżej jednocześnie były podłączone do tego printservera a następnie przez wifi do komputerów, tak aby można było jednocześnie działać w internecie i drukować. I ten serwer wydruku nie może być podłączony kablem LAN do tego routera wifi...
Prosiłbym o porady...Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
https://www.facebook.com/Freshtimers
-
-
Jeśli Cie dobrze zrozumiałem to wydaje mi się że nie musisz nic kupować, wystarczy że te wszystkie urządzenia podłączysz do jednego kompa (najprostsze) ustawisz wszystkie komputery w jednej grupie roboczej i ustawisz udostępnianie drukarek następnie w każdym kompie zainstalujesz drukarki poprzez "drukarka sieciowa" i będzie na pewno działać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mike007007Jeśli Cie dobrze zrozumiałem to wydaje mi się że nie musisz nic kupować, wystarczy że te wszystkie urządzenia podłączysz do jednego kompa (najprostsze) ustawisz wszystkie komputery w jednej grupie roboczej i ustawisz udostępnianie drukarek następnie w każdym kompie zainstalujesz drukarki poprzez "drukarka sieciowa" i będzie na pewno działać.
Natomiast pomieszczenie wygląda mniej więcej tak (ja i mój talent graficzny) :
Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mike007007Jeśli Cie dobrze zrozumiałem to wydaje mi się że nie musisz nic kupować, wystarczy że te wszystkie urządzenia podłączysz do jednego kompa (najprostsze) ustawisz wszystkie komputery w jednej grupie roboczej i ustawisz udostępnianie drukarek następnie w każdym kompie zainstalujesz drukarki poprzez "drukarka sieciowa" i będzie na pewno działać.
co do tematu to parę uwag:
- czy router / serwer wydruku faktycznie ma być WiFi?
- czy drukarki mają tylko porty USB czy może mają też porty LAN?
- trzeba by poszukać instrukcji obsługi do tego dlinka, co prawda jest on stworzony dokładnie do tego co potrzebujesz, ale wiesz ... trzeba przeczytać zanim się kupi.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZorrZamieszczone przez mike007007Jeśli Cie dobrze zrozumiałem to wydaje mi się że nie musisz nic kupować, wystarczy że te wszystkie urządzenia podłączysz do jednego kompa (najprostsze) ustawisz wszystkie komputery w jednej grupie roboczej i ustawisz udostępnianie drukarek następnie w każdym kompie zainstalujesz drukarki poprzez "drukarka sieciowa" i będzie na pewno działać.
co do tematu to parę uwag:
- czy router / serwer wydruku faktycznie ma być WiFi?
- czy drukarki mają tylko porty USB czy może mają też porty LAN?
- trzeba by poszukać instrukcji obsługi do tego dlinka, co prawda jest on stworzony dokładnie do tego co potrzebujesz, ale wiesz ... trzeba przeczytać zanim się kupi.
Odpowiadając na Twoje pytania:
- niestety router musi być wifi na szef uczulony jest na punkcie kabli i ma być bezprzewodowo.
- jedna z drukarek ma port LAN, niestety pozostałe + skaner nie
- instrukcję znalazłem, ale po angielsku niestety, nie wszystko dokładnie rozumiem.
Martwię się, że po podłączeniu tego urządzenia do sieci, skonfigurowaniu go i podłączeniu wszystkich urządzeń na USB trzeba będzie przełączać się między routerem Aster (żeby był internet) oraz printserverem Dlink (żeby można było drukować).
A wracając do sprawy podłączenia wszystkich urządzeń do komputera stacjonarnego - to, że daje się drukować przez sieć to wiem, ale czy działa to w drugą stronę, czy da się udostępnić skaner i będzie on sprawnie działał?Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Komentarz
-
-
Skoro masz od Aster router z funkcją WiFi to spina Ci on cały LAN do kupy. Potraktuj printserwer D-linka jako np. kolejnego laptopa. "Podłączasz" go bezprzewodowo do routera i już. Do printserwera po USB podłączasz peryferia (zakładam, że Twój skaner może pracować w sieci), konfigurujesz porty wydruków na komputerze/laptopach, oraz skaner sieciowy i wszystko hula, w karcie katalogowej dlinka masz nawet na końcu rysuneczek jak to wygląda
ftp://ftp.dlink.eu/datasheets/DPR-2000.pdf
Mam podobne rozwiązanie (trzy drukarki z jednego printserwera) tyle, że kablowe ale przecież zasada jest taka samaO2 Scout 1.8 TSI
Komentarz
-
-
klekocix,
wg mnie nie będzie problemu z tym serwerem dlinka ponieważ on został właśnie po to stworzony. (dokładnie taki schemat jak potrzebujesz był na ulotce referencyjnej)
Nie wiem tylko czy nada on adresy IP drukarkom podłączonym przez USB czy też adresowanie konkretnego urządzenia będzie odbywać się innym protokołem niż TCP/IP.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arySkoro masz od Aster router z funkcją WiFi to spina Ci on cały LAN do kupy. Potraktuj printserwer D-linka jako np. kolejnego laptopa. "Podłączasz" go bezprzewodowo do routera i już. Do printserwera po USB podłączasz peryferia (zakładam, że Twój skaner może pracować w sieci), konfigurujesz porty wydruków na komputerze/laptopach, oraz skaner sieciowy i wszystko hula, w karcie katalogowej dlinka masz nawet na końcu rysuneczek jak to wygląda
ftp://ftp.dlink.eu/datasheets/DPR-2000.pdf
Mam podobne rozwiązanie (trzy drukarki z jednego printserwera) tyle, że kablowe ale przecież zasada jest taka sama
Ok, sprawa częściowo załatwiona, częściowo zostawiona do chwili wymyślenia rozwiązania.
Do samego podłączania drukarek i konfiguracji urządzenia jest program dodawany na CD. Urządzenie konfigurowałem 2 razy zanim załapało bezprzewodowo, za drugim zadziałało. Drukarki również udało mi się zainstalować na 3 komputerach, każdy z innym Windowsem.
Problem jest natomiast z podłączeniem skanera.
Jeden skaner to część drukarki laserowej wielofunkcyjnej bodajże Samsung SCX-3175. Drugie urządzenie to sam skanek Canon CanoScan LiDE 100. Skaner w Samsungu jest zupełnie nie widoczny, więc nie mogę go zainstalować. Co do Canona, to sprawa jest dziwniejsza, ponieważ na liście printserwera pojawia się owe urządzenie, ale po ściągnięciu sterowników z sieci nie mogę go zainstalować. Pokazuję komputerowi odpowiedni (i jedyny) plik z końcówką INF, ale on go nie widzi jako sterownik. W sumie to mu się nawet nie dziwiebo pomimo tego, że na liście jest CanoScan LiDE to on i tak uparcie szuka sterownika do DRUKARKI, nie zależnie czy podanego mu ze ścieżką dostępu, czy też tego, w sterownikach oryginalnych Windows i to nie zależnie od tego, czy XP, czy Vista czy 7. Co dalej robić? Walczyłem dziś z tym 4 godziny, niestety, poległem...
Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Komentarz
-
-
klekocix, popróbuj może z programikiem usbip - zgodnie z nazwą ma umożliwiać po IP urządzenia podpięte do USB gdzieś w sieci. http://sourceforge.net/projects/usbip/ (osobiście nie działałem z tym, czytałem tylko o tym projekcie)
Komentarz
-
-
klekocix, ja ze swoim dlinkiem dpr-1260 walczyłem długo, aż sie poddałem, gdy dostałem odpowiedź od "producenta" że mojego urządzenia ten printserver nie obsługuje.
miałem HP-ka 1312 i tylko drukarka działała.
sprawdź, czy dlink przewiduje Twoje urządzenia na liście referencyjnej :
w przeciwnym razie może to być "walka z wiatrakami"
Komentarz
-
Komentarz